Κλισμός Καρέκλα Ηγησούς

Κλισμός Καρέκλα Ηγησούς

Το πιο σημαντικό έπιπλο που έχει παράγει η Ελλάδα και μία από τις πιο σημαντικές καρέκλες στον κόσμο.

Ο κλισμός ή αλιώς καρέκλα Ηγησούς είναι μία ελληνική επινόηση η οποία προέκυψε ως εξέλιξη του απλούστερου τύπου του θρόνου με τα ζωόμορφα πόδια, με τον οποίο παρουσιάζει διαφορά μόνο ως προς την απόδοση των ποδιών. Ο Όμηρος αναφέρει σε αρκετά σημεία του έργου του τον κλισμό, επάνω στον οποίο περιγράφεται να κάθονται η Αθηνά, η Ήρα, η Ελένη αλλά και άλλοι άνθρωποι και θεοί.

Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό έπιπλο της αρχαιότητας, με βασικά δομικά στοιχεία του την καμπυλωτή πλάτη και τα καμπυλωτά πόδια. Ο κλισμός κατά κανόνα είναι έπιπλο αδιακόσμητο του οποίου η χάρη και η ομορφιά βασίζoνται στις αναλογίες και τις γραμμές του.

Εκτίθεται σε μουσεία όπως το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, κοσμεί ανάκτορα και μέγαρα σε όλον τον κόσμο, ήταν η αγαπημένη καρέκλα του JF Kennedy και του Αριστοτέλη Ωνάση και βρίσκεται στα σπίτια πολλών σύγχρονων σχεδιαστών και διασήμων, από του Καρλ Λάγκερφελντ ως της Μαντόνα.

Σήμερα οι μορφές κι οι διαστάσεις των ελληνικών αυτών επίπλων, μπορούν να αναδημιουργηθούν με βεβαιότητα. Παράδειγμα η επιτύμβια στήλη του 5ου π.Χ. αιώνα στην οποία εικονίζεται η Ηγησώ, καθιστή σε μία καρέκλα(κλισμό), που δίνεται η πραγματικές διαστάσεις και λεπτομέρειες.


  • Ευρετήριο Κατασκευαστών Μάριος
  • Κωδικός Προϊόντος: klismos no2
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 0,00€

Ετικέτες: Καρέκλα, σαλόνι, κλισμός, Terence Harold Robsjohn-Gibbings, έπιπλα, αρχαία ελληνικά έπιπλα, αρχαϊκά, Κλισμός Ηγησούς